Skip to content


A-Hva? Regeringens fremragende købmandsskab

Hmmm – regeringen har indtil videre udvist en ekseptionel mangel på evner inden for “at regne den ud”. Strategisk og taktisk tæft, det har de ikke meget af!

Det kunne i og for sig have været både interessant og forfriskende, hvis de så blot havde haft noget andet (bare et eller andet) at sætte i stedet for.

Med seneste makværkvækstpakke bliver det så blot udstillet, at selve de basale regnekundskaber (eller slet og ret købmandsskab, hvis man i det mindste vil tolke tingene positivt) absolut heller ikke er på plads.

Som de danske medier (her Politiken) kan berette i dag, så indgår sænkning/fjernelse af afgifter på øl og sodavand som en del af vækstpakken. Og ikke mindst pris og anslået virkning er her højst interessante størrelser at betragte.

Det anslås at det vil koste omkring 930 millioner i tabt afgifts provenu, at afskaffe sodavandsafgiften og sænke ølafgiften.

Der overfor skal så stilles guleroden. Den øgede omsætning der kan forventes som følge af at befolkningen herefter i stigende omfang erstatter grænsehandlen med hjemlige indkøb. Og her er vi nødt til at citere den af finansministeriet udsendte skrivelse (af frygt for ellers at blive mistænkt for at have tastet forkert):

“Det skønnes, at afgiftslempelserne medfører hjemvendt grænsehandel for ca. 360 mio. kr”

Godt så. Vi betaler 930 millioner kroner i tabt provenu for en øget omsætning i dansk detailhandel på 360 millioner kroner. Det er en pris på over 2,50 kr. pr. indtjent krone.

Vi byder derfor velkommen til detailhandlen på den lange liste af erhverv på offentlig støtte. Og kvitterer med en forudsigelse – da man formentlig ikke har indregnet de grænsehandlendes reaktion på den danske afgiftsændring (læs: de sætter priserne ned!), vil det endelige tal for hjemvendt grænsehandel formentlig blive mindre. I mellemtiden kan vi andre så bære ved til de generelle danske sundhedsproblemer ved at øge vores indtag af sodavand (for samme beløb vi altid har brugt).

Vi applauderer og overvejer hvornår den danske befolkning mon har fået nok af narrespillet?

Posted in Danmark, Politik.


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.