Skip to content


Legal, illegal, ganz egal

Det er så populært for tiden at kundgøre at dette eller hint får denne eller hin person til “at brække sig”, og personlig popularitet er da helt klart blandt de væsentligste drivkræfter for at drive nærværende blog – så lad mig da blot kundgøre, at der såmænd da også er noget der får mig til at brække mig.

Faktisk er der formentlig adskillige ting, der i sidste ende kunne drive mig til at opgive det nyligt indtagne måltid – men der er formentlig ikke en enkelt ting der så sikkert som amen i kirken får halsmuskulaturen til at trække sig konvulsivt sammen som folk der dækker sig ind bag loven (bør udtales med bævende stemme og langstrakt o… looooooven).

Prøv blot at stille spørgsmålet “hvorfor slår du ikke andre mennesker ihjel” i din omgangskreds. Afhængigt af din omgangskreds (naturligvis), vil du formentlig støde på adskillige udgaver af svaret “fordi det er forbudt” – replikken til dette må nødvendigvis være “bååååt – forkert svar, tak for deltagelsen“. (Svaret “det står i biblen man ikke må” tilhører i øvrigt også denne kategori).

Hvis man ikke er i stand til at reflektere mere over sit liv og sine handlinger end dette svar tilkendegiver, har man givet de til enhver tid siddende magthavere carte blanche til at kontrollere hele ens liv. Man har ikke længere selv kontrollen, men er blevet en en lydig robot, der kan manipuleres til i sidste ende de største uhyrligheder, blot med en simpel orkestrering af gældende lovgivning.

I sidste ende er vi selv ansvarlige for vores liv og gerninger, og giver vi således denne kontrol fra os – bevæger os fra at være homo sapiens til at være en slags homo automaton – påhviler ansvaret for denne handling os naturligvis også, ligesom ansvaret for de handlinger der begås med vort vidende og vor billigelse, blot fordi det er gældende lov.

Per Ramsdal har nægtet at ophøre med at være homo sapiens, har nægtet at overgive sig til uretfærdigheden, blot fordi den er ophøjet til lov. For dette skal han ifølge magthavernes ypperligste lakajer bøde – som minimum da med sit job. For lov er lov og lov skal holdes.

Vrøvl – lovgivningen er et simpelt udtryk for magtelitens ønske om at drive samfundet i en given retning. Som vi tydeligt ser når politiets racial profiling koster en helt almindelig borger 7 dage i spjældet for at være i besiddelse af 2 hobbyknive. Eller når frådende, magtfuldkomne politikere stædigt fastholder at snesevis af flygtninge skal tvangsudvises til de bødler de er flygtet fra – fordi det siger loven! (Samtidig med at de naturligvis ikke er blege for i ord og gerninger at udtrykke Judge Dredd’s berømte slogan “I am the law”).

Derfor er Per Ramsdal heller ikke en forbryder – men en hædersmand, hvis eksempel minder os alle om, at det personlige ansvar kan vi ikke løbe fra. I sidste ende afhænger det af, hvordan vi reagerer, hvis en forfulgt står ved vores dør og beder om hjælp. Siger vi “kom ind” eller siger vi “det er ulovligt”?

Posted in Civil Ulydighed, Danmarks Løver, Ikke kategoriseret, Lov og orden.

Tagged with , , .


2 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

 1. René says

  Jeg lukker ikke politiet ind, hvis de leder efter nogen. Folk har ret til at søge tilflugt i en kirke, og jeg behøver ikke at spørge, om de er tyve eller mordere. Her har kirken en asylret, siger Per Ramsdal

  Hædersmand???
  Han ophøjer religion til mere/vigtigere end mennesket – gud’s lov/hus er helligt.
  Der er stor forskel på ‘forfulgte’, og hvorfor skal religion sættes ud over almen lov og ret?

  Hvor trækker man grænsen for om ‘civil ulydighed’ er ok/mere menneskeligt

 2. Morten Nielsen says

  Eh – så vidt jeg lige kan greje det, så er det ikke netop religionen men derimod mennesket (altså individet) han ophøjer til at være vigtigere end loven.

  Og ja, netop derfor, hædersmand.

  Det er for mig ekstremt enøjet, blot fordi manden er præst, og dermed har adgang til en kirke han kunne stille til rådighed for et givet formål, absolut at ville gøre det til et spørgsmål om noget religiøst. Lidt på samme måde som alt hvad der har med muslimer at gøre absolut skal have noget med islam at gøre.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.